Hammarbloggen

Hammarbloggen

Om Hammarbloggen

Välkommen till

Hammarbackens hembygdsförenings anslagstavla där alla kan bidra med information, upplysningar eller frågor som rör Hammarbacken och området där omkring. Lägg in din information under lämplig kategori som en kommentar så att även andra kan ta del av dina uppgifter.

Skymning vid Midtjärn...

NaturnyttPosted by Anna Britta Forslund Mon, October 01, 2012 10:42

Tog de här bilderna nere vid Midtjärn den sista september just som skymningen gjorde sitt intåg...Några dagar före så hörde jag orrarna spela....enligt gamla skogsmän så var det sagt att hörde man dem spela vid den här tiden på året så skulle snön komma inom sex veckor....vi får väl se. Anna.B.Forslund

Kunde inte låta bli att ta med bilden på den vita ljungen vid Alsmarken....

En dag i mars....

NaturnyttPosted by Anna Britta Forslund Thu, March 15, 2012 17:12

Var ut på en långpromenad med mina "flickor" Frida, Åsa och Mimmi.Solen sken, klar och skön luft, fåglars sång och skogsbäcken som slingrar sin väg genom ödemarken med sitt porlande likt små silverklockor....så skönt! Åsa drog på älg och var så stolt och sniffade. Efter en heldag ute i skogen med bus och lek och god mat så somnade de gott och snarkade i soffan.....

Novemberskymning

NaturnyttPosted by Anna Britta Forslund Sun, November 13, 2011 19:59

Novemberskymning över Gränssjön

November i Hammarbackens skogar

NaturnyttPosted by Stefan Helsing Tue, November 08, 2011 19:31

Den 8 november

Personal från Regionsförbundet i Örebro monterade upp en rastkoja på Kofallsudden i Dammsjön. Platsen kommer säkert att bli välbesökt.

Lite längre upp mot Kindla låg Gäddtjärn spegelblank, inte krusning...

Här vid Gäddtjärn finns ett mindre reservat med gammal granskog, området är ganska otillgängligt, stigar saknas och man får vara beredd på att klättra över stock och sten. Men för den naturintresserade är det värt besväret!

På min skogstur kom jag upp på Mellratjärnsberget och passerade den gamla kolbotten vid VargmossenVill ni njuta av denna skog så bör ni göra det omgående, snart är den borta!Det kommer ju ny skog säger skogsbolagen men då menar de nya virkesåkrar som nu odlas upp med hjälp av kvävegödsel och askåterföring.

Nog kan en virkesåker också vara vacker men då helst på avstånd!

Den gamla smedjan vid Knekttorp har rasat samman och i bakgrunden ser ni det nyavverkade skogsområdet. Skogarna försvinner och de gamlas spår suddas ut allt mer, när händer det något positivt i bygden? Vad är värt att bevara? När nästa generation kommer upp till dessa trakter för att söka sina rötter vad finns kvar då?

Kan någon ge mig ett svar?

Rönnen

NaturnyttPosted by Anna Britta Forslund Sun, July 31, 2011 23:08

Tog några bilder nere vid Midtjärn på finnmarkens heliga träd; rönnen. Den ansågs ge gott skydd mot sjukdomar och olyckor. I forntiden räknades den som guden Tors egna träd, eftersom har åskgudens röda färg. En del trodde åskan slog ner lättare om man var i närheten av en rönn,andra tvärtom. När man kärnade smör så skulle helst staven vara av rönn så blev smöret bättre, selpinnarna till hästen skulle helst också vara av rönnen. Om man hade rönn inne i ladugården och ut på gödselstacken så höll man all trolldom borta och skyddade djuren. Ute på sjön var det tvärtom, det bådade olycka. Byggde du ett hus och hade rönn i virket så trivdes inte tomten och då kunde de bli olycka över huset.

Alla har vi väl hört, mycket rönnbär, gav en svår och snöig vinter och tvärtom beroende på var i landet du bor. Flygrönnen, eller vildrönnen, väckte respekt,man fäste den på horna på korna eller oxarnas ok och på ladugårdstaket. Den kunde även skydda i krig och rädda soldaten från att bli skadad.

Själva bären användes vid njursten,urinbesvär m.m. Verner Persson I Salbofall i Vintermossen kokade rönnbärsdricka till mig för min ledvärk och min gammelfarfar gjorde sylt av bären. Längs Norrlandskusten användes barken mot frossa. En brud hade gärna en krans av rönnblommor i sitt hår när hon vigdes med sin käraste....ja rönnen är vacker! Tänker på den vackra visan En rönn i blommning står.... Ja, bara några tankar från Midtjärn....Anna-Britta Forslund.

Strövtåg runt Midtjärn...

NaturnyttPosted by Anna Britta Forslund Sat, July 23, 2011 20:48

Gick den nyslagna stigen ner till tjärnen, det doftar så gott av mossan, älgörten,skvattram och mossa. Hörde lommen från sjön och mitt emot mig kom älgfjolingen som börjar muta in sitt revir. Han fick varken vind av mig eller såg mig,utan kunde äta sina näckrosor ifred. Tänk så det kan vara här, fjärran från allt larm och elände i världen så har man förmånen att bara vara ett med naturen,det är en gåva så stor....Gick vidare upp över hygget en bit och sedan mumsade jag i mig de ljuvligaste hallon. Vår sommar är så kort, det börjar redan synas ett och annat blad som ändrat färg inför hösten. Strosade och njöt, väl framme vid stugan var rävungarna framme och käkade matrester, de är för härliga, de små liven.Satt mig på trappen och inmundigade en kopp kaffe och såg solen dala ner bakom skogsranden.....Som Alf Henriksson skrev; dagen idag är en underlig sak, evighet fram och evighet bak.....Anna-Britta Forslund.

Redwoodskogarna

NaturnyttPosted by Anna Britta Forslund Sun, April 10, 2011 20:48

Idag kom Skogsmästare Jan Hedberg till vårt Skogskafé med sin bildvisning från jätteträden i Redwoodskogarna i USA. Trots det vackra vädret så kom det fyrtio personer. En mycket intressant eftermiddag. Jan är en god berättare och snart skulle det bära iväg på nya ävnetyr. Vi hoppas han kan göra ett nytt besök hos oss framöver.

Ja det har varit en fin dag och kväll. Skogsduvorna har börjat hoa ut sitt "du får tu för sju", så det är väl snart dags att förbereda första kullen. Tranorna har kommit till den lilla myren och trumpetar ut sin glädje över våren....

Högst uppe i det gamla äppelträdet sitter han...den vackra och stora domherrshannen och låter sig beundras för att få föra sina gener vidare in i framtiden.

Koltrasten sjunger på sin kvällskvist....det är så underbart. Det luktar vår, luften har blivit en aning mer ljummen. Såg en citronfjäril igår, den brukar vara först bland fjärilarna.Ha det gott allesamman. Anna-Britta.

Vårvinterkväll i skogen

NaturnyttPosted by Anna Britta Forslund Sun, March 13, 2011 15:43

"Igår afse" som de sa förr så var jag vid torpet och lyssnade om jag skulle få höra några ugglor. Himlen var beströdd med stjärnor, inte så starkt lysande men ändå i halvmånens ljus kunde jag urskilja en del. Det var så gott som vindstilla och i nordväst kunde jag höra både pärlugglan och sparvugglan. Räven kom och smög och ville nog säkert att jag skulle avlägsna mig så han kunde få slafsa i sig lite matrester som han brukar få. Den här tiden på året kan man känna att det börjar så smått lukta vår och nu när granen strintar så vet man att det finns hopp om en vår.

Måste ut nu när det månljust....en vana sedan barnsben.

Anna-Britta Forslundsmiley

Next »