Hammarbloggen

Hammarbloggen

Om Hammarbloggen

Välkommen till

Hammarbackens hembygdsförenings anslagstavla där alla kan bidra med information, upplysningar eller frågor som rör Hammarbacken och området där omkring. Lägg in din information under lämplig kategori som en kommentar så att även andra kan ta del av dina uppgifter.

Vargforskning

FöreningsmötenPosted by Stefan Helsing Sat, March 27, 2010 20:09

Ett 25-tal personer hade kommit till vår lokal i Hammarbacken på lördagseftermiddagen den 27 mars för att lyssa på Per Grängstedt från Grimsö viltforskningstation. Han informerade oss om forskningen kring ett av vårt mest omdebatterad rovdjur, vargen.

Vi fick en inblick i forskarnas arbete med insamlingar av olika data. Till sin hjälp har de bl.a. GPS-utrusningar där man kan följa vargens vandringar och födosök. Den moderna GPS tekniken har förenklat arbete betydligt mot tidigare då man använde pejling som krävde en betydligt större arbetsinsats. Läs mer här. Per berättade att man nu också använder sig av DNA teknik för att få fram mer detaljerad information om vargens liv. När Per visade bilder på dödade jakthundar så förstår nog de flesta att man inte bör släppa sin hund i ett vargrevir.

Vargens år

Tack Per för en intressant föreläsning!