Hammarbloggen

Hammarbloggen

Om Hammarbloggen

Välkommen till

Hammarbackens hembygdsförenings anslagstavla där alla kan bidra med information, upplysningar eller frågor som rör Hammarbacken och området där omkring. Lägg in din information under lämplig kategori som en kommentar så att även andra kan ta del av dina uppgifter.

Valborgsmässoafton i Hammarbacken 2010

AktuelltPosted by Stefan Helsing Sat, May 01, 2010 19:59

Var tog all snö vägen? Efter vargavintern trodde många att vårfloden skulle bli stor men idag den 30 april, Valborgsmässoafton, kan vi konstatera att Gränshytteån ser mycket beskedlig ut. Vintern har rasat ut och nu är våren här.

I Hammarbackens lokal samlades vi för att lyssa på Storå-Guldsmedshyttans PRO-sånggrupp och Rune Englund som spelade dragspel.

Gruppen bjöd på en mängd gamla visor blandat med "mustiga" historiersmiley

Fler och fler kom till Hammarbacken för att njuta i vårkvällen. I kaféet serverades det kaffe och bullar.

Efter avnjutet kaffe samlades vi vid brasan intill Gränsjöns strand och sånggruppen med Rune i spetsen bjöd på traditionella vårvisor.

Majbrasan var lite tveksam i början men elden blev lite väl hetsig och gnistregnet tvingade sånggruppen att göra en snabb förflyttning, tur att det inte tog sig i Runes dragspel

Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ned och dö.
Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö.
Snart är sommarn här i purpurvågor, guldbelagda, azurskiftande
ligga ängarne i dagens lågor, och i lunden dansa källorne
.

Så skrev en gång Herman Sätherberg (1812-1897) och musiken gjorde Otto Lindblad (1809-1864). Originaltitel "Längtan till landet"

Lyssna på Lunds studentsångare

Rune höll talet till våren och utbringade ett fyrfaldigt HURRA som ekade över Gränssjön i skymningen.

Nils Detlofsson var kvällens pyrotekniker och den sprakande glöden från fyrverkeriet påminde oss om en tid för länge sedan då masugnen stod för skådespelet i bygden.