Hammarbloggen

Hammarbloggen

Om Hammarbloggen

Välkommen till

Hammarbackens hembygdsförenings anslagstavla där alla kan bidra med information, upplysningar eller frågor som rör Hammarbacken och området där omkring. Lägg in din information under lämplig kategori som en kommentar så att även andra kan ta del av dina uppgifter.

Älgtjärnsberget och Acktjärnstorp

TorpvandringarPosted by Stefan Helsing Sun, September 26, 2010 19:23

Denna lite kyliga september söndag 26/9 gick vi till ett litet skogsområde med stora naturvärden, Älgtjärnsberget, en liten rest av de gamla Hammarbacksskogarna.

Här kan du bl.a. hitta lunglav. Lunglaven är en fascinerande lav. I regn och rusk lyser den med sin ärtgröna färg mot mörka stammar. I torrt och soligt väder blir den oansenligt gråbrun. Lunglaven växer på gamla lövträd. I takt med att gamla träd blir allt mer sällsyntare i dagens landskap, blir också lunglaven svårare att hitta.

Vi tog en paus här på bergknallen och en del såg ut att måsmiley gott.

Efter en kort promenad kom vi fram till Acktjärnstorpet. Här får man en uppfattning om hur torparna levde sina liv i skogarna. Så här ser det ut idag, förfallet och tärt av tiden. En epok i vår historia håller på att försvinna i plantageskogarna.

Om man skulle till Acktjärnstorpet i början av 1900-talet så gick man på gamla väl upptrampade stigar och forvägar. Väl framme vid torpet öppnade sig skogen och man såg vackra ängar ner mot tjärnen. Bild är tagen omkring 1909.

Hoppas vi ses nästa år igen för nya upptäcktsfärder i Hammarbacksskogarna.

Hälsningar från Stefan Helsing