Hammarbloggen

Hammarbloggen

Om Hammarbloggen

Välkommen till

Hammarbackens hembygdsförenings anslagstavla där alla kan bidra med information, upplysningar eller frågor som rör Hammarbacken och området där omkring. Lägg in din information under lämplig kategori som en kommentar så att även andra kan ta del av dina uppgifter.

Rösjötorpen

NaturnyttPosted by Stefan Helsing Sun, September 06, 2009 16:11

På 1930-talet fanns två torp nordväst om Rösjön i Lindesbergs socken som naturligt blev att kallas Rösjötorpen, det nedra och det övra. Denna bild kommer från nedra torpet.

Vid Nedra Rösjötorps loge sitter en gammal man, Emil Falk, som bodde vid torpet som barn. Emil bosatte sig senare vid Flögfors där han var maskinist vid kraftverket.

2008 såg samma plats ut så här, torpet är sedan länge borta. Hammarbackens hembygdsförening har satt upp en skylt som minner om de gamla bosättarna. Skogen har återtagit de gamla inägorna och av den gamla logen finns inget kvar.

Från nedra Rösjötorp kunde man vandra den fina skogsstigen upp till övra Rösjötorp och vidare mot torpet Pörtes och Lönnfall i Ljusnarsbergs socken. Stigen har använts sedan de finska nybyggarna kom till trakten på 1600-talet.

Längs stigen såg man många myrstacker som denna, hösten 2008. Bilden är tagen från nedra Rösjötorp mot norr.

Samma vy men tagen mot söder hösten 2009. Skogen är nu avverkad. Skylten till höger visar var man en gång hade en saltkvarn (man malde grovsalt med en liten sten i en större skålformad sten).

Idag, hösten 2009, finns inte mycket kvar av skogsstigen. Nu får man gå i skogsmaskinerna hjulspår i stället.

Här hamnade skogen, vid upplagsplatsen i Guldsmedshyttan i väntan på vidare transport till sågverk och massafabriker.

Skogen vid Rösjötorpen blev cirka 80 år. Nu kommer ny skog att gro på platsen och de gamla stigarna är för alltid borta. Hur kommer våra skogar att se ut om 80 år eller kanske kortare tid när skogsmaskinerna återigen hunnit med både gallringar och slutaverkning, det kan väl knappast bli en trevlig vandring för framtidens människor.

Naturen brukar läka alla sår säger man, men hinner den?